Обща информация:

ПЛОЩ: 244 820 км2 – Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия е островна държава в Западна Европа. Състои се от четири историко-географски области: Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.
Обединеното кралство включва и 5100 по-малки острова т.нар. Британски острови, които образуват най-големия архипелаг на континента. Някои от най-големите острови, които са владение на Обединеното кралство, са Ман, Джърси и Гърнси, (като юридически те не са част от Обединеното кралство, но на практика са под опеката ѝ). Големите островни групи са Нормандски, Оркнейски, Шетлъндски и Хебридски острови. На изток от Великобритания се намира Северно море, като в плитчината Догер банк има големи залежи на нефт и природен газ, както и много риба. Западните брегове се мият от Атлантическия океан.
Проливът Ла Манш е връзката на Обединеното кралство с континентална Европа. Ширината на този пролив, наричан от британците Дъ Инглиш Ченъл е 220 км, а в най-тясната си точка Па дьо Кале – 32 км.

НАСЕЛЕНИЕ: Населението на Великобритания приблизително се изчислява на 60 млн души. Гъстотата му е 250 д/км2, като най-висока е в Англия, а най-ниска в Шотландия. Естественият прираст е 1 ‰. В трудоспособна възраст е близо 2/3 от населението. Към местните народи се отнасят англичаните (77 %), шотландците (9 %), ирландците (4 %), ълстърците и уелсците (по 2 %). Срещат се още индо-пакистанци, преселници от Антилските острови и др.

СТОЛИЦА: Лондон (7 556 900 жители, заедно с предградията – 8 278 251, а цялата агломерация – от 12 300 000 до 13 945 000; по данни от 2007 година)

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Бирмингам (989 141 жители), Глазгоу (604 355 жители), Ливърпул (468 011 жители), Лийдс (460 459 жители), Шефилд (449 971 жители), Единбург (441 419 жители) и Манчестър (395 323 жители) – по данни от 2007 година, без предградията.

РЕЛЕФ: В северните части (Шотландия) релефът на Великобритания е предимно хълмисто-планински. Тук се извисяват Северношотландските планини, където и е най-високата точка в страната и Южношотландските възвишения. В средната част се намират ниските Пенинските планини и Кимбърландският масив, а на запад, на територията на Уелс – Камбрийските планини. На югоизток релефът е низинно-равнинен, като в тази част се намира плодородният Лондонски басейн. Към този тип релеф се отнасят също Червената равнина (в централната област) и Средношотландската низина (на север).

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: парламентарна монархия, начело с кралица Елизабет II (от 1953 година от Уиндзорската династия). Парламентът е двукамарен (Палата на лордовете и Палата на общините). Изпълнителната власт в страната се упражнява от правителство, начерло с министър-председател. Конституцията на страната, наречена Магна Харта, e изготвена още през 1215 година. Настоящето административно деление на Великобритания датира от 1974 година, според което Англия е поделена на 46 графства, Шотландия включва 12 области, Уелс има 9 графства, а Северна Ирландия – 26 окръга.

ИКОНОМИКА: Великобритания има силноразвита икономика и се нарежда сред страните от Г-8. Водещ отрасъл на промишлеността е машиностроенето. Обособяват се и кризисни индустриални отрасли (въгледобив, черна металургия, корабостроене и текстилна промишленост). Заради вноса на руда големите металургични заводи са по крайбрежието, а химическата промишленост е с голяма експортна стойност. Голямо е значението на речния и тръбопроводния транспорт. Евротунелът, изграден през 1994 година, свързва Дувър с френския град Кале. Най-големите морски пристанища се намират по югоизточното крайбрежие. Страната изнася машини, химически продукти, течни горива, а внася желязна руда, въглища, промишлени суровини и хранителни изделия.
Селското стопанство във Великобритания е силно развито, като главен подотрасъл е животновъдството. От растенивъдството се отглеждат предимно пшеница, ечемик, цвекло и картофи.
Главни енергоресурси са нефтът и природният газ. Близо ¾ от произвежданата електроенергия се пада на ТЕЦ. ВЕЦ са с най-голямо значение за стопанството на Шотландия. Великобритания разполага с 30 атомни енергоблока, произвеждащи над 15% от електроенергията на страната.

 

Полезно е да знаете:

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: Националният празник на Великобритания се чества през втората събота на юни, като официално се празнува рождения ден на кралицата, която всъщност е родена 21 април. Други официални празници в страната са: 1 януари (Нова Година), Разпети петък, Великден, 1 май (Ден на труда), 31 май (Пролетен ден на банкера), 31 август (Летен ден на банкера) и 25 декември (Коледа). В четирите основни области на страната се празнуват още: Ден на Свети Георги (Англия), Ден на Свети Андрей (Шотландия), Ден на Свети Давид (Уелс) и Ден на Свети Патрик (Северна Ирландия).

ПАРИЧНА ЕДИНИЦА: Британска лира (GBP), 1 GBP = 100 пенса. Други използвани имена са лира стерлинг, паунд стерлинг, фунт. Най-често използваният символ за валутата е £, който идва от древноримската мярка за тежест либра. Именно тя дава и наименованието на паричната единица. Обменният курс на британската лира спрямо еврото е за 1 EUR = 0,8562 GBP (30.06.2009)

ВРЕМЕ: Гринуичко време + 0 часаТОП
оферта
Майски празници 2019 в Дубровник с
полет от София на 29.04.2019 с 4 нощувки
ОБЯВЕНИТЕ ЦЕНИ СА С ВКЛЮЧЕНИ ОТСТЪПКИ ЗА РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 28.02.2019