Обща информация:

ПЛОЩ: 20 273 км2 – Словения е разположена в крайните източни подножия на Алпите и има тесен излаз на Адриатическо море.Територията ѝ обхващата част и от Панонската низина. В Словения се намира и Карстовото плато.

НАСЕЛЕНИЕ: 2 053 355 души според данни от 2009 година. Около 83% от населението на страната са словенци има малки общности от народите на бивша Югославия, като 8,9% от населението не е посочило етническата си принадлежност. Средната продължителност на живота за жените е 80 години, а за мъжете – 72,2 години.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: католици – 57,8%, не посочили религиозната си принадлежност – 22,8%, атеисти – 10,1% и други вероизповедания – 9,3%.

СТОЛИЦА: Любляна (267 920 жители - по данни от 2009 година)

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: парламентарна република. Държавния глава на Словения е президент, който се избира чрез общо, пряко и тайно гласуване за срок от 5 години. Законодателен орган е в страната е двукамарният парламент – състои се от Държавен съвет (горна камара) и от Народно събрание (долна камара). Четиридесетчленната горна камара на Държавния съвет се избира пряко от избираните председатели на общинските, държавните, професионалните и местните организации. Деветдесетчленното Народно събрание се избира пряко, като по едно място имат резервирани италианското и унгарското малцинство. Народното събрание се избира през 4 години, а Държавния съвет – през 5 години. Изпълнителен орган е правителството на Словения. Конституцията на Словения е приета на 23 декември 1991 година и е в сила от 23 декември 1991 година.

ИКОНОМИКА: Днес Словения е най-богата от страните от бившия Източен блок. Присъединява се към Европейския съюз през 2004 година и приема еврото в началото на 2007, което допринася за големия ѝ икономически растеж. Въпреки че страната преминава през тежък и сложен преход от планово към пазарно стопанство, благодарение на тогавашните си политици и икономисти успешно се интегрира икономически в Европа и сега Словения е най-богатата страна от бившите югославски републики.

Полезно е да знаете:

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова Година), 8 февруари (Ден на словенската култура), Великден, 27 април (Празник на свободата), 1 май (Празник на труда), 25 юни (Денят на Словения - празнува се обявяването на суверенитета), 15 август (Успение Богородично), 31 октомври (Празник на реформата), 1 ноември (Задушница), 25 декември (Коледа), 26 декември (Ден на независимостта).

ПАРИЧНА ЕДИНИЦА: Евро (EUR), 1 EUR = 100 евроцента.

ВРЕМЕ: Гринуичко време + 1 часТОП
оферта
25 % остъпка
от обявените цени
PALMET KIRIS 4*
Самолет от София
7 нощувки от 30.05.2018
Партньори