Обща информация:

Площ: 1 972 550 км2 

Население:  108 700 891  (по данни от 2007 година).

Гъстота на населението: 55 д/км2 (по данни от 2007 година).

Религия:  католици 89,8%, протестанти 5,8% и други - 4,4%.

Столица: Мексико Сити (8 820 916 жители, по данни от 2005 година).

Големи градове: Гуадалахара (население 1 600 940 жители), Монтерей (население 1 133 814 жители), Тихуана (1 410 700 жители), Куернавака, Парас де ла Фуенте.

Реки: Най-голямата река е Рио Гранде, по границата със САЩ, с обща дължина 3034 км.

Планини: Мексико е пресечено от север на юг от две планински вериги, които са продължение на Скалистите планини в северната част на американския континент – Източна Сиера Мадре и Западна Сиера Мадре. В центъра на страната, от изток на запад, се простира Сиера Невада (част от Транс-мексиканския вулканичен пояс). Четвърта планинска верига – Сиера Мадре дел Сур – се простира между градовете Мичоакан и Оаксака на юг. По-голямата част от територията на Мексико се намира на големи надморски височини, а най-високите върхове са в Сиера Невада – Пико де Оризаба (5700 м), Попокатепетъл (5462 м), Изтачихуатъл (5286 м) и Невадо де Толука (4577 м).

Най-посещавани курорти: Ривиера Майа и Канкун – намират се на източното крайбрежие на Мексико, на полуостров Юкатан, на Карибско море. Това са най-посещаваните понастоящем курорти в страната, въпреки старата слава на курорта Акапулко, който се намира на тихоокеанското крайбрежие. Освен прекрасни плажове и лазурно море, в близост до Канкун и Ривиера Майа се намират световно известните пирамиди на маите при Чичен Ица и археологическата зона Тулум. Тук можете да се насладите на спокойствие и местности с богата растителност и необятни девствени пейзажи.

Най-висок връх: Пико де Оризаба (5700 м), намира се в Сиера Невада

Климат: Тропикът на Рака разделя страната на зони с умерен и зони с тропически климат. Земите на север от Тропика са с по-студени температури през зимните месеци, а на юг температурите са практически постоянни. Това прави от Мексико една от държавите с най-разнообразен климат.
На юг от Тропика, в зоните с надморска височина над 1000 м (южните части на крайбрежните плата и полуостров Юкатан) средните годишни температури са между 24-28 градуса. Разликата с температурите през зимата се движи в рамките на 5 градуса. Ниските части на север от Тропика са горещи и влажни през лятото, но са с по-ниски средни температури – между 20-24 градуса, заради по-умерената зима.
Повечето големи градове се намират в Долината на Мексико или близките долини, на надморска височина над 2000 м, поради което средните годишни температури там са около 16-18 градуса, а нощите са студени през цялата година. Части от Мексико, най-вече на север, са със сух климат и спорадични превалявания, докато части от тропичните ниски земи са със средни годишни валежи от 200 см. Например, големи градове на север като Монтерей, Ермосийо и Мексикали достигат температури от над 40 градуса през лятото. В пустинята Сонора дори температурите стигат над 50 градуса.

Държавно устройство: Мексико е федерация, в чийто състав влизат 31 щата и един столичен федерален окръг. По форма на управление страната е президентска република. Законодателната власт е в ръцете на двукамерен Национален конгрес: Сенат от 128 човека, избирани за 6 г., и Камара на депутатите от 500 депутата, избирани за 3 г. Глава на правителството и на държавата е президентът, избиран с мандат от 6 г. Няма право да бъде преизбиран. Предоставена му е законодателна инициатива. Чрез дадените му права президентът има възможност да реализира намеса във вътрешните дела на отделните щати.

 

Полезно е да знаете:

Официални празници: 1 януари (Нова година), 5 февруари (Ден на Конституцията), 21 март (Рожден ден на бившия президент Бенито Хуарес), 1 май (Ден на труда), 16 септември (Ден на независимостта – от Испания, 1810 г.), 20 ноември (Ден на мексиканската революция – срещу диктатора Диас, 1910 г.), 1 декември (чества се смяната на властта при избирането на всеки нов президент, т.е. през 6 г.), 25 декември (Коледа).

Парична единица: Песо (MXN), равнява се на 100 сентава.

Време: Гринуичко време -8 до -6 часа в различните щати.ТОП
оферта
Мармарис - Лято 2019
Комбинирана програма с 10 нощувки - тръгване със самолет от София, връщане с автобус
ОБЯВЕНИТЕ ЦЕНИ СА С ВКЛЮЧЕНИ ОТСТЪПКИ ЗА РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 29.03.2019