Обща информация:

ПЛОЩ: 504 645 км² - втора по големина страна в Западна Европа след Франция. В територията на Испания са включени Балеарските острови (Майорка, Менорка, Ибиса и Форментера) в Средиземно море и Канарските острови (седем основни и множество по-малки острови, най-голимите са Тенерифе, Ланцароте, Гран Канария) в Атлантическия океан, както и множество ненаселени островчета в Средиземно море, включително Чафаринските острови, остров Перехил, „скалите“ Велес и Алхусемас срещу Мароканското крайбрежие; малкият остров Алборан и Питиуските острови. На севроизток, в Пиренеите, е разположен малкият анклав Ливия, обграден от френска територия.

НАСЕЛЕНИЕ: 45 200 000 души по данни от През 2007. Гъстотата на населението от 90 човека на км² – Испания е една от най-рядко населените страни в Европа, а разположението му е неравномерно. Средната продължителност на живота в Испания през 2008 година е 76,4 години за мъжете и 83,3 години за жените. С изключение на Мадрид, долината на река на Гуадалкивир и някои градски ядра, най-гъсто населените райони са по крайбрежието. Населението на Испания се удвоява през 20 век, благодарение на забележителния бум на раждаемостта през 60-те и 70-те години. Растежът на населението е неравномерен поради голямата вътрешна миграция от селските към индустриалните райони. Раждаемостта спада през 70-те години, но населението продължава да се увеличава след завръщането на много испанци, емигрирали от страната по време на режима на Франко, а в последно време и от много чужди емигранти, най-вече от Латинска Америка, Източна Европа, Северна Африка. Около 21% от емигрантите идват от други страни от Европейския съюз и живеят главно по средиземноморското крайбрежие и Балеарските острови. Испанската конституция от 1976 признава съществуването на региони като част от испанската нация. Основните етнически групи са кастилци, каталонци, галисийци и баски (2,4%). Освен кастилския испански, който е официалният език в страната, в някои части на Испания се говорят още каталонски, галисийски и баски, като те са официални наред с кастилския в съответните автономни региони.

СТОЛИЦА: Мадрѝд е най-големият град в Испания с население 3 230 000 души, а на градската агломерация — 5 960 000 души (2008). По население в границите на града, Мадрид се нарежда на трето място в Европейския съюз след Лондон и Берлин, както и по големина на градската агломерация, където отстъпва на Париж и Лондон.

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Барселона (1 615 908 жители, 3 186 461 жители с предградията), други по-големи градове в Испания са: Валѐнсия (810 064 жители, 1 583 331 жители с предградията), Севѝля (704 414 жители, 1 499 673 жители с предградията), Ма̀лага (576 725 жители, 1 124 831 жители с предградията), Билбао (354 145 жители, 1 141 457 жители с предградията), Сараго̀са (682 283 жители) и Му̀рсия (433 850 жители).

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: Испания е парламентарна монархия, начело с крал Хуан Карлос I (от 22 ноември 1975г., наследствен монарх от династията Бурбони) и двукамарен парламент. Законодателна власт се осъществява от Генералните кортеси (парламент), състоящ се от две камари - Сенат (горна палата) - 256 сенатора и Конгрес на депутатите (долна камара) - 350 депутата, избирани за мандат от 4 години на преки и всеобщи избори. Изпълнителна власт се съществява от правителство начело с министър-председател. Местни органи на властта - 17 автономни области имат свои парламенти и правителства с широки пълномощия.

ИКОНОМИКА: Съвременна Испания е високо развита индустриално-аграрна страна. По обем на промишлено производство е на пето място в Европа и на осмо място в света. Най-силно развити промишлени отрасли са черна металургия, машиностроене, автомобилостроене, корабостроене, самолетостроене, електротехническа, химическа, текстилна, обувна промишленост. Страната е богата на полезни изкопаеми. Испания е голям производител на вино (3-то място в Европа след Франция и Италия), ориз (най-високи добиви в света), бадеми, тютюн, маслини (на първо място в света по производство на висококачествен зехтин). Животновъдството е също така развито – Испания произвежда 25% от говеждото месо в Европийския съюз и е вторият производител на свинско месо в съюза. Риболовът също така е много добре развит. Испания е традиционно сред водещите европейски страни в това отношение. В селското стопанство е заето 7% от населението. Важен дял в икономиката на страната има международният туризъм. Годишно Испания се посещава от около 60 млн. туристи (95% от тях са от западноевропейските страни). Страната притежава най-голямата в Европа материално-техническа база за обслужване на многобройните посетители. Голяма част от населението е ангажирано в сферата на туристическото обслужване. Строителството отбелязва силно развитие в последното деситилетие. Средно на всеки испанец се пада по 45 м² обща площ на жилище (2005). Делът на собственици на жилищата възлиза на 87 % от населението. По този показател Испания заема първо място в Европейският съюз.

Полезно е да знаете:

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова Година), 6 януари (Богоявлениe/Празник на влъхвите), Велики четвъртък (четвъртъка преди Великден), Разпети Петък (петъка преди Великден), Великден, 1 май (празник на труда), 15 август (Успение Богородично), 12 октомври (Национален празник на Испания), 1 ноември (Вси светии), 6 декември (Ден на Конституцията), 8 декември (Непорочно зачатие), 25 декември (Коледа).

ПАРИЧНА ЕДИНИЦА: Евро (EUR), 1 EUR = 100 евроцента

ВРЕМЕ: Гринуичко време + 1 часТОП
оферта
Екскурзия до Измир и Чешме - преди и сега
Самолетна програма
от София със 7 нощувки
ОБЯВЕНИТЕ ЦЕНИ СА С ВКЛЮЧЕНИ ОТСТЪПКИ ЗА РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 29.03.2019