Обща информация:

Обща информация:

 

Република Индияе държава в Южна Азия. Разположена е на полуостров Индустан (като изключим Андаманските и Никобарските острови), на юг от Хималаите, на изток от Арабско море, на запад от Бенгалския залив и на север от Индийския океан. Граничи с държавите Пакистан, Китай, Непал, Бутан, Бангладеш и Мианмар (Бирма).


 

Тук в дълбока древност се зараждат редица цивилизации, които впоследствие развиват търговия и обогатяват културното наследство на човечеството в продължение на векове. В Индия се зараждат четири от най-изповядваните религии — значимите в световен мащаб будизъм и индуизъм, както и важните в регионален план сикхизъм и джайнизъм.

 

Официално име - Република Индия


Население – 1 181 685 000 души (2ро място в света)

Столица – Делхи

Валута - индийски рупии

Език – хинди, английски


Религия – индуизъм, ислям, християнство и др.

 

Площ – 3 287 590 кв. км.

Ландшафт – релефът на Индия е изключително разнообразен — високи планини, обширни равнини и плата, заблатени низини и сухи пустинни райони. Голяма част от Индия заемат най-високите планини на
ЗемятаХималаите. Величествените им хребети са масивна геоложка и климатична преграда, която минава почти през цяла Северна Индия, по протежение на 2500 км.

 

 

Полезно е да знаете:

Полезно е да знаете:

Парична единица: Официалната парична единица - индийска рупия (Re) = 100 пайса. При влизане и излизане от страната се декларира валута, надвишаваща 5000 щатски долара, а при различни платежни средства, ако надвишава стойността на 10  000 щатски долара. Формата на платежните средства може да бъде пътнически чекове, чуждестранни банкноти, преводи в индийски банки, кредитни писма. Индийските банки, хотелите и лицензираните обменни бюра обменят чужда валута в индиийски рупии. Препоръчва се да се запазват фактурите за обменена валута, което ще даде възможност за обмен на неизразходваните индийски рупии в съответната валута при напускане от страната.

Телефони: Безжичната телефония е най-бързо развиващия се телекомуникационен сектор. През последното десетилетие държавата инвестира огромни средства за изграждане и развитие на телекомуникационната мрежа в страната и най-вече в селските райони, които не са много атрактивни за частния бизнес. Една от последните тенденции на пазара на мобилни услуги в Индия е масовото предлагане на предплатени карти за презареждане с малко импулси и съответно много евтини /на цена 99 инд. рупии, т.е. около 2,5 щ. д. и осигуряващи неограничен брой приемащи разговори, а при набиране - съответно 20-25 мин. разговор на месец/.

Транспорт: Транспортната система на страната не е много добре развита, но се предвиждат бъдещи инвестиции в сектора. За  препоръчване е да се използват рикшите, вместо градският транспорт. Относно такситата е най-добре да ползвате предплатените.

Визов режим: Първо необходимо условие за влизане в Индия е валидна виза, която се получава от посолството на Индия в България. Визата се издава за определен срок и посетителят е задължен да напусне страната преди изтичане на разрешения срок за пребиваване, записан във визовия стикер. Промяната на визовия статус /например от туристическа в студентска или бизнес/ е много трудно да се осъществи на място в Индия.

Здравни изисквания: Дизентерията, хепатитът и инфекциозните болести са нещо обикновено и често срещани заболявания в Индия. Туристите трябва да употребяват фабрично бутилирана вода / минерална /, без лед или преварена вода. Зеленчуците трябва да бъдат старателно почистени или дезинфекцирани преди употреба. Храната трябва да е добре сварена или изпечена. Принципът е, че всичко което се яде трябва да бъде или обелено, или преминало през топлинна обработка. Препоръчват се антималарийни профилактични лекарства. За българските граждани, които ще пребивават продължително време в Индия се препоръчва имунизация срещу тиф и тифоид, менингококов минингит, хепатит В, бяс, японски В енцефалит и на всеки 4-6 месеца да се инжектират с имуно-глобулини. За краткотрайните посетители се препоръчва имунизация срещу тиф и тифоид, хепатит и хепатит В и прилагане на имуно-глобулини, да се носят таблетки за пречистване на вода. Храна: препоръчва се чужденците да консумират само фабрично бутилирана вода и напитки, без лед, или преварена вода. Плодовете и зеленчуците трябва да бъдат добре почистени и дезинфекцирани преди употреба. Храната / по-специално месото / трябва да бъде добре изпечено или сварено. Следва да се избягват нехигиеничните ресторанти и хранителни павилиони.

Митнически изисквания: ПРАВИЛА ЗА ВНОС Ценни стоки, по-точно компютри, видеокамери, магнетофони и други електронни произведения, които пътника носи със себе си трябва да бъдат декларирани при влизане в Индия, записани в неговия паспорт и при излизане задължително трябва да са с него. В случай, че при излизане от Индия не носи с него декларираните предмети, трябва да заплати митнически такси, които за някои електронни изделия могат да бъдат 100%. Разрешен е вносът на 200 броя цигари/десет кутии по 20 къса/, 50 броя пури, 250 грама тютюн, 0,950 литра спиртни напитки, предмети за лична употреба, сувенири на обща стойност до 500 индийски рупии. ПРИ ИЗЛИЗАНЕ ОТ ИНДИЯ Всички чужденци при излизане от Индия трябва да притежават валидна индийска виза, т.е. излизането от Индия трябва да бъде осъществено в рамките на срока на валидност на визата. ВАЛУТНИ ПРАВИЛА При влизане и излизане се декларира валута, надвишаваща 5000 USA долара, а при различни платежни средства, ако надвишава стойността на 10 000 USA долара. Формата на платежните средства може да бъде - пътнически чекове, чуждестранни банкноти, преводи в индийски банки, кредитни писма. Индийските банки, хотелите и лицензираните обменни бюра обменят чужда валута в индиийски рупии. Изисква се разрешение от Reserve Bank of India за износ на скъпи килими, скъпа бижутерия и за бижутерия, изработена от злато. Забранен е износът на кожи и предмети,изработени от кожи на тигри, леопарди, пантери и змии, както и износът на антики на повече от 100 години. Стриктно се контролира износът на слонова кост и предмети, изработени от нея.ТОП
оферта
Ранни записвания
Сиде - Лято 2019
Самолетна програма от София със 7 нощувки
ОБЯВЕНИТЕ ЦЕНИ СА С ВКЛЮЧЕНИ ОТСТЪПКИ ЗА РАННИ ЗАПИСВАНИЯ ДО 28.12.2018