Обща информация:

ПЛОЩ: 41 528 км2. Няколко острова в Карибско море са зависими територии на Холандия: Холандски Антили, които са група от пет острова, и Аруба, принадлежала преди към Антилите.

НАСЕЛЕНИЕ: 16 645 000 души по данни от 2008 година, т.е. 393 д/км2. Гъстотата на населението в Холандия е най-високата в Европа.

ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ: Основни религии са католицизма (30%) и протестантството (15%). Около 63% от холандците не принадлежат към никоя църква. Южната част от страната е основно католическа, а северната част – протестантска (предимно от Нидерландската реформирана църква).

СТОЛИЦА: Амстердам (762 057 жители, а заедно с агломерацията – 1 364 422 жители: по данни от 2009), но Хага е седалище на правителството, дом на монарха, седалище на повечето посолства.

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Ротердам (540 000 жители), Хага (474 000 жители), Утрехт (255 000 жители) и Маастрихт (116 000 жители).

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: парламентарна монархия от 1815 година, след като преди това е била република в периода 1581-1806 година. Държавен глава на Холандия е кралица Беатрикс (от 1980 г.). Монархът днес на практика има само церемониална функция, въпреки че конституцията на страната му позволява упражняването на реална власт, ако отговорните министри се подчинят. Формален конфликт между тях и монарха, чийто подпис е необходим под всеки закон или указ, който трябва да влезе в действие, би довел до конституционна криза. Законодателната власт в страната се извършва от двукамерен парламент, наричан Генерални щати.

ИКОНОМИКА: Холандия има процъфтяваща и отворена икономика, в която ролята на държавата e ограничена. 26,3% от БВП се осигурява от промишлеността, 3,3 % - от селското стопанство и 70,4% - от услугите. Добив на природен газ, нефт (и в Северно море). В областта на промишлеността преобладават машиностроенето (корабо и самолетостроене, автомобилостроене - Скания, Даф), електротехническа (26% от БВП), радоиелектронна (компанията „Филипс” е холандска), металургична промишленост (с вносни суровини), нефтопреработвателна, химическата, нефтохимическата промишленост (компанията „Шел” е холандска), целулозно-хартиената, текстилната, шивашката, порцеланово-фаянсова, хранително-вкусовата промишленост, обработката и търговията с диаманти. Високо механизираният селскостопански сектор, в който работи само 4% от работната сила, осигурява големи излишъци за хранително-вкусовата промишленост и за износ. 2/3 от селскостопанското производство се дължи на животновъдството – едър рогат добитък, свине, птици. Освен това е развито и земеделието - овощарството, парниковото зеленчукопроизводство, цветарството (традиционно Холандия е най-големият производител в света на луковични цветя), производството на картофи, захарно цвекло, пшеница, ечемик, овес. Холандия е трета в света по стойност на износ на селскостопански продукти след САЩ и Франция. Легалната продажба на канабис в кофишоповете представлява приход, който не е за подценяване, тъй като много чужденци, най-вече от съседните Белгия, Франция и Германия, идват да си пазаруват в Холандия, тъй като в техните страни това е забранено. Туризмът е силно развит. В Холандия са посторени 2739 км жп линии, 125 575 км шосета, 1383 км петролопроводи, 10 230 км газопроводи. Държавата разполага с 4 300 000 бр.р.т. търговски флот, 28 летища (2000). Главни пристанища: Ротердам (най-голямото пристанище в Европа), Амстердам, Харлем, Маастрихт, Утрехт, Делфзейл, Дордрехт.

Полезно е да знаете:

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова Година), Разпети петък, Великден, 30 април (Ден на кралицата), 4 май (Ден на загиналите във вайните), 5 май (Ден на освобождението – празнува се капитулацията на Нацистка Германия във Втората световна война – този ден е неработен веднъж на 5 години), Възнесение Христово, Петдесетница, 5 декември (Свети Никола), 25 декември (Коледа).

ПАРИЧНА ЕДИНИЦА: Евро (EUR), 1 EUR = 100 евроцента.

ВРЕМЕ: Гринуичко време + 1 часТОП
оферта
Сиде - Лято 2018
Самолетна програма от Варна със 7 нощувки