Обща информация:

ПЛОЩ: 43 090 км2 (без Фарьорските острови и Гренландия). Кралство Дания е най-малката скандинавска страна, около 10 пъти по-малка от Швеция. Състои се от полуостров Ютланд и около 407 острова, от които само 79 са обитаеми. Най-големият остров е Шеланд и на него е разположен Копенхаген. От юни 2009 Гренландия преминава към самоуправление. Това е последната от редица мерки, предприети от острова с цел добиване на независимост от Дания. През ноември 2008 година на острова бе проведен референдум за по-голяма автономия, а самоуправлението сега ще осигури на хората там по-голям дял от приходите от природни ресурси. Местното правителство поема контрола над полицията и съдилищата. Дания обаче ще има последната дума по въпросите, свързани с отбраната и външната политика.

НАСЕЛЕНИЕ: 5 511 451 души по данни от 2009 година, от тях 91% са датчани (без Фарьорските острови и Гренландия). Средната гъстота е 130 д/км2. Средната продължителност на живота при мъжете е 75,6 години, а при жените - 80,4 години. Кралство Дания има един официален език - датски. На територията на страната се говорят и няколко други езика. Това са немски, фарьорски, и гренландски. Фарьорският е официален език на Фарьорските острови, които са самоуправляваща се територия в Кралство Дания. Гренландският език се говори от 54 хил. инуити (ескимоси), живеещи в Гренландия.

СТОЛИЦА: Копенхаген (520 659 жители, а заедно с предградията - 1 878 962 жители); по данни от 2008 година.

ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ: Орхус (237 551 жители, 1 224 016 с предградията) е рзположен е на източния бряг на полуостров Ютланд. Това е вторият по големина град в Дания след столицата Копенхаген. Одензе е разположен е на остров Фюн и има население 158 163 жители.

ДЪРЖАВНО УСТРОЙСТВО: парламентарна монархия с държанен глава: кралица Маргарет II. Парламентът наброява 179 представители, включително двама от Гренландия и двама от Фариорските острови. Изпълнителен орган - правителство, назначавано от краля с одобрението на парламента.

ИКОНОМИКА: Дания е високо развита индустриално-аграрна страна. В промишлеността преобладават малки и средни предприятия. Водещи отрасли са металообработване, машиностроене, хранително-вкусова (захар, месо, риба – основно херинга, млечни продукти), химическа, текстилна промишленост. черна металургия, нефтопреработване. Добива се нефт (9 млн. т годишно) и газ от находищата в Северно море (5 млрд. м3), чиито добив покрива собствената й консумация. Селското стопанство е итензивно, високо продуктивно и механизирано, в него са заети едва 4% от населението. Обемът на земеделската продукция и животновъдството надвишава три пъти потреблението на населението на Дания. Тя е водеща страна в света по използване на възобновяеми енергийни източници, които осигуряват около 14% от производството на енергия и 28% от генерираната в страната електроенергия. Дания е водеща в добива на електроенергия от вятърни генератори и разработването на технологии за добив на електроенергия от вятър.

Полезно е да знаете:

ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ: 1 януари (Нова година), Велики Четвъртък, Разпети Петък, Великден, Ден на молитвите (четвъртият петък след Великден), 16 април (рожден ден на кралица Маргарет II и национален празник), Възнесение Господне (четвъртък, 39 дни след Великден), Петдесетница (понеделник, 50 дни след Великден), 1 май (празник на труда), 5 юни (Ден на Конституцията), 25 декември (Коледа).

ПАРИЧНА ЕДИНИЦА: Датска кроната (DDK), 1 DKK = 100 йоре. Обменният курс на датската крона спрямо еврото е 7,44 крони за 1 евро. (30.06.2009).

ВРЕМЕ: Гринуичко време + 1 часТОП
оферта
Мармарис - Лято 2019
Комбинирана програма със 7 нощувки - тръгване със самолет от София, връщане с автобус
Промоционални цени, до изчерпване на местата, за резервации направени до 31.05.2019